Hvilken CMS løsning skal jeg vælge?

CMS

Af Allan Bojsen

I dette øjeblik er du landet på Immedia.dk, som er en hjemmeside med fokus på it-relaterede emner. Du kender ganske sikkert mange andre hjemmesider, som du besøger dagligt. Fælles for disse hjemmesider er, at de er skabt ud fra en platform, som gør det muligt at publicere indholdet på internettet. Tiderne ændrer sig konstant, og dette gælder også med henblik på de systemer, som ligger til grund for hjemmesider.

I gamle dage sad nørder og skrev hjemmesider i HTML-sproget. Det er sådan en slags ”kodesprog”, hvor man ved hjælp af tags og kommandoer kunne få tingene til at stå på hjemmesiden, som man ønskede det. Heldigvis fandt kloge mennesker på at skabe CMS-løsninger, som har gjort det ekstremt lettere at oprette og vedligeholde en hjemmeside. Og det kommer både privatpersoner og virksomheder til gode den dag i dag.

Forskellige CMS-løsninger

CMS står for Content Management System. Bag sådan et system ligger typisk en database, hvor du hælder alt indholdet på din hjemmeside ned i. Databasen er altså omdrejningspunktet for hjemmesiden, og det er design-delen som i samarbejde med databasen viser dine besøgende det indhold, som du har valgt at lægge på din hjemmeside.

Der findes et hav af CMS-løsninger. En søgning i Google vil give dig i massevis af forskellige muligheder, og hvis vi her på siden skal ridse de mest populære CMS-løsninger op må det være (i tilfældig rækkefølge):

Joomla

Drupal

Shopify

Prestahop

WordPress

Typo3

Umbraco

Disse CMS-løsninger får rosende ord med på vejen af brugere i hele verden, og det er anerkendte systemer, som også Google sætter stor pris på. CMS-løsningen kan nemlig være afgørende for, om Google rater hjemmesider højt i søgeresultaterne – men det er en helt anden historie.

Open source giver mange muligheder

Som udvikler af hjemmesider har Bojsen IT valgt at fokusere på WordPress. WordPress er – som mange andre CMS-løsninger – open source, hvilket groft forenklet betyder, at det er gratis at bruge systemet, og at der døgnet rundt sidder programmører og designere i hele verden og forsøger at gøre systemet endnu bedre. Det samme gør sig også gældende med systemer som for eksempel Joomla og Drupal.

Den helt klare favorit i øjeblikket hedder dog WordPress. På den officielle danske hjemmeside for WordPress kan du hente en masse nyttige informationer om hjemmesidesystemet, og du kan naturligvis også downloade systemet direkte fra hjemmesiden. Bemærk at du skal have en server til din rådighed for at installere WordPress. Det kan også gøres på din egen computer, men så skal du gøre dig klar til at sætte dig ind i begreber som virtuelle computere og XAMPP.

Det anbefales at du køber et domæne samt plads på et webhotel. Så er du hurtigt i gang. Mange webhoteller tilbyder endda de såkaldte 1kliks-installationer, så du på et minut eller to har en WordPress hjemmeside i luften. Skal der kort gøres rede for nogle af de åbenlyse fordele ved WordPress, kan det for eksempel se således ud:

Brugerrettigheder

Du kan have en hjemmeside kørende, hvor du har koblet forskellige personer på. Nogle skal måske blot stå for indholdsdelen, mens andre skal have det forkromede overblik over design og funktionalitet. Her er det nemt at oprette flere brugere i WordPress og tildele dem relevante roller. Det er jo noget ærgerligt, hvis en forfatter på sitet kommer til at slette hjemmesidens portfolio.

Design

Der findes utallige temaer til WordPress. Et tema kan oversættes til skabelon, som igen kan oversættes til den designskal, som du lægger over hjemmesiden. Det betyder at du ret hurtigt kan ændre på hjemmesidens design ved at skifte tema. Der findes i tusindvis af temaer derude, både gratis og købetemaer. Du kan jo starte ud med et gratis tema for at afprøve mulighederne, men jeg gætter på at du snart har investeret 50-100 dollars i et tema. Pengene er givet godt ud, fordi du får ekstra ting med i pakken.

Plugins

Nogle af de ekstra ting, som du sandsynligvis får med i pakken, er gode og brugbare plugins. Et plugin er en slags ekstra program eller funktionalitet til hjemmesiden. Det kan være en fancy billedslider, eller det kan være et komplet shopsystem. Det kan også være noget så simpelt som en kontaktformular eller en ”gadget”, der viser dine Facebook-opslag på hjemmesiden. Igen er det muligt at finde og downloade plugins i både gratis versioner og i købeversioner.

Support

Endelig er der stor hjælp at hente på internettet, hvis du kører fast i en given problemstilling med hensyn til hjemmesiden. Facebook har nogle ganske hjælpsomme grupper, hvor folk guider hinanden. Du kan også finde hjælp i deciderede WordPress forummer, og endelig kan du oftest bruge supporten bag det pågældende tema eller plugin, som du har brug for hjælp til.

Hvilken CMS-løsning du vælger at gå med, er helt op til dig selv. Personligt har jeg arbejdet med CMS de seneste godt 15 år, og WordPress er helt klart den mest brugervenlige og mest fleksible løsning, jeg har haft fingrene i. I en periode var jeg også forelsket i Concrete5, men jeg må indrømme at WordPress hurtigt skulle vise sig at være markant stærkere. Så dér er jeg den dag i dag.