Dæk dit webcam til – det gør eksperterne

Vi lever i en digital tidsalder, og stort set alt foregår via en computer. Det betyder også, at mange af dine personlige oplysninger befinder sig på the world wide web. Det har der været mangt en skandale om (tænk bare på nets), men bør du også bekymre dig om dit webcam?

Det korte svar er ja – og selv eksperterne dækker det til. Så i følge dem skal du med blæk og toner printe et lille billede ud, som du kan tape over webkameraet på din computer.

Men er det paranoidt eller fornuftigt? For digitale trusler bør vel bekæmpes med digitale løsninger? Det korte svar er nej, for det er ikke nødvendigvis den bedste løsning.

Post-it mærkater og tape er ikke kun til huskesedler eller rifter længere

Selv blandt it-eksperter er det udbredt at sætte noget for sit webcam, når it-sikkerheden skal øges og sikres mod ondsindede hackers.

På TV2 kunne Hr. og Fru Danmark ved selvsyn opleve, hvordan en kun 14-årig dreng uden besvær kunne hacke sig ind på en journalists computer og webcam. Denne slags angreb er ikke længere kun forbeholdt kriminelle hackere, og man ser i et globalt perspektiv, at denne type hacking spreder sig. Så det er altså ikke kun paranoid tankegang, at man gerne vil begrænse fremmedes adgang til ens privatliv.

Der har ligeledes været flere sager, hvor hackere har forsøgt at afpresse for penge ved at true med at dele en privat videooptagelse med alle venner og familiemedlemmer. Så der er god grund til at være opmærksom.

Denne slags hackerangreb kan lade sig gøre ved, at der installeres spyware på computeren, som derefter kan fjernstyres – og både kamera og mikrofon kan aktiveres.

Hvis lampen ikke lyser, kan man så vide sig sikker?

På de fleste webcams skal en lille lampe lyse, når kameraet er aktiveret. Så kan man ikke bare lukke computeren ned, hvis denne lampe pludselig begynder at lyse? Her er svaret desværre nej.

Flere typer angreb har nemlig vist, at kameraet godt kan være tændt, mens en sikkerhedsmekanisme sørger for, at lampen ikke lyser.

Det er ikke den ultimative løsning, men det kan gøre en forskel

Der findes flere programmer, der skal holde hackerangreb for døren, men flere eksperter stoler mere på et stykke tape end på diverse programmer – som jo altid kan hackes af en dygtig hacker. Med et stykke tape over kameraets linse kan man i hvert fald altid være sikker på, at kameraet ikke kan tage billeder (ikke tydelige billeder). Og ønsker man at bruge kameraet, kan man jo altid tage tapen af og på igen.

Andre eksperter mener dog, at det er en dråbe i havet. For selvom det klart sikrer mod billeder og videooptagelser, begrænser det kun hackerens muligheder. Det holder ikke hackere fra alt det andet, der findes på din computer. Hvis en hacker har fået så stor adgang til din computer, at de kan tænde dit kamera, kan de også gøre så mange andre ting.

Tape over kameraet forhindrer altså ikke adgangen til din computer, hvilket er det, der bør være det største fokus.

Men det er et sted at starte, og selv en lille ting som tape over kameraet kan altså gøre en forskel – omend den er minimal.

Hvorfor skulle nogen hacke mig?

Du tænker sikkert: Hvad skal en hacker dog bruge mig til? Jeg er hverken millionær eller ansat i den amerikanske regering. Du bør dog alligevel være opmærksom, for man kan sagtens blive ramt af en tilfældig angrebsform, hvor der systematisk bliver hacket.

Det samme gælder for kameraet på din smartphone, men der findes heldigvis ikke lige så meget ondsindet software til telefoner, som der gør til computere.

Gode råd til at øge din sikkerhed på nettet

Udover at dække kameraet til kan du gøre en række andre ting, som øger din sikkerhed på nettet. Sådan beskytter du din computer mod hackere:

  • Brug forskellige passwords
  • Klik ikke på mistænksomme eller ukendte links
  • Opdater din computers trejdepartsprogrammer (java, adobe osv)
  • Vær kritisk, når du modtager mails med vedhæftede links og filer – også selvom du kender afsenderen