Sådan sikrer du IT-sikkerheden i hjemmet

IT-sikkerhed er vigtigere, end du måske lige går og tror, når hverdagen folder sig ud, og livet går sin gang. For at undgå, at det kommer så dertil, at du får brug for et advokatfirma, så vil vi i denne guide give dig de bedste og nemmeste tips til, hvordan du kan sikre dig selv og hele hjemmet mod malware.

Et antivirus-program er vigtigt

Måske har du før overhørt en person med MAC sige, at det ikke er nødvendigt med virusprogrammer, hvis man ikke har Windows, men i stedet MAC. Denne antagelse er direkte usand, og det er en skam, at så mange rent faktisk tror, at det er tilfældet. Størstedelen af alle IT-trusler kommer nemlig fra de programmer, som vi i vores dagligdag benytter til vores computer.

Det kunne eksempelvis være Adobe, som er et program de fleste har, uafhængigt af om det er på MAC eller Windows. Et antivirusprogram er et must. Din sikkerhed er med garanti komprimeret, hvis du ikke har et virusprogram, der som minimum indeholder antivirus og antispyware. Indeholder programmet en firewall, er dette også en ekstra god sikkerhed.

Opdatér din computer og dennes programmer

Vi sidder midt i noget vigtigt, nederst i højre hjørne popper der en notits op, som vil have computeren opdateret, og vi klikker den straks væk igen. Det er en skidt vane, som de fleste kan nikke genkendende til. Som regel er det ubelejlige tidspunkter, at den vil opdatere på, men uanset hvornår din computer vil opdatere, så sørg for at opdatere den. Din computers software skal holdes ajour, og det gør du ved at opdatere den.

Det gælder dog ikke kun selve computeren, men også de programmer, som du måtte have installeret på den. Det kan være Java, Spotify, din browser eller et helt andet program. Uanset hvilket program det er, så er det vigtigt, at du opdaterer det, hvis der er tilgængelige opdateringer. Din browser vil som regel selv gøre dig opmærksom på, at der er en opdatering tilgængelig, hvorimod du typisk selv skal tjekke for løbende opdateringer ved andre programmer.

Enkelte gør dig selv opmærksom på, at en opdatering er tilgængelig.

Vær opmærksom på de hjemmesider, du besøger

Størstedelen af alle danskere har på den ene eller anden måde prøvet at blive narret online. Nogle hjemmesider kan se vanvittigt amatøragtige ud, men alligevel være godsindede og uden risiko for, at der sker din IT-sikkerhed eller kortoplysninger noget, men det er ikke altid tilfældet.

Tænk derfor logisk, og gør aldrig noget, der strider mod god etik. Indtast aldrig dine private oplysninger, hvis du er tvivl om sidens troværdighed. Det gælder både kontooplysninger, men endnu vigtigere dit CPR-nummer. Disse ting misbruges ofte, hvis de kommer i hænderne på de forkerte.

Regelmæssig backup kan i sidste ende spare tid

Hvis du undrer dig over, hvordan du tager en backup af vigtige filer, så frygt ej; det er nemlig ganske ligetil. Opbevar dem eksempelvis på en ekstern harddisk, et USB-stik eller endnu smartere; OneDrive. OneDrive er online lagerplads, der ingen fysisk plads tager for dig. Dermed er dine filer altid sikrede.

Vand- og brandskader kan føre til enorme tab af forskellige data, hvorfor det er vigtigt, at du sommetider tager en backup. Vi tænker alle, at det ikke sker for os, men hvem ved? Der er intet, der er givet, og derfor er det altid bedst at være på den sikre side – især med IT.

Er dit password sikkert?

Det kan virke simpelt, men det er noget af det vigtigste overhovedet. Sørg for altid at have et log-in til din computer. Derudover anbefales det, at du benytter forskellige passwords til forskellige kontier netop for at sikre dig selv yderligere.

Skulle en uvedkommende få adgang til et af dine log-ins, og du benytter det samme log-in til alt, hvad du laver, så kan du formodentligt godt selv regne ud, at situationen er kritisk.

Tænk logisk, når du agerer med din IT, det er vigtigere end du tror. Hackerangreb er utroligt samfundsaktuelt, så vi må som private gøre, hvad der er muligt for at sikre os selv.